DEČIJI OFTALMOLOŠKI PREGLEDI – CIKLOPLEGIJA

Kada je pravo vreme da dete ode prvi put kod oftalmologa?

Bebe i mala deca nisu u stanju da čitaju i raspoznaju znake na optotipu. Ipak veoma je važno pratiti razvoj njihovog oka i vida.

Svakako lekar opšte prakse preporučuje prvu posetu oftalmologu sa napunjene 3 godine, kada se utvrđuje da li dete ima neku smetnju u razvoju vida. Sa četiri godine dete je već spremno za saradnju, odnosno prepoznaje slike na optotipu, brojeve ili slovo „E“. Tada se može i prvi put sa sigurnošću utvrditi da li postoji dioptrija koju je potrebno korigovati ili uz savet oftalmologa dolazite na redovne kontrole, gde se prati razvoj vida i visina dioptrije.

Pregledi dece u predškolskom uzrastu su izuzetno važni zbog otkrivanja slabovidosti na jednom ili oba oka. Radi se provera vida za svako oko pojedinačno, kako bi se na vreme otkrila slabovidost i pravilno korigovala. Korekcija se sastoji od nošenja naočara ili kontaktnih sočiva, okluzije (zatvaranja) vodećeg oka da bi se stimulisao vid na slabovidom oku.

Sam pregled je bezbolan, pregleda se svako oko pojedinačno i određuje dioptrija i oštrina vida, a onda se pristupa širenju zenica sa isključivanjem akomodacije oka - cikloplegiji. Sipaju se kapi u svako oko, tri puta na svakih 5 minuta, a potom nakon pola sata određuje objektivna dioptrija. Zatim se prepisuju naočare ili druga odgovarajuća korekcija ukoliko je potrebna. U predškolskom uzrastu se najčešće primećuju smetnje kod deteta, odnosno kada krene da čita i piše, pa je tada neophodan odlazak kod oftalmologa. Savetuju se redovne kontrole, na godinu dana, kako bi se eventualna dioptrija održavala, odnosno kako ne bi rasla.

Kontaktirajte nas:

Cena pregleda: 4.500,00 rsd

zakažite
pregled ili tretman

Kontaktirajte nas:

Nakon slanja upita bićete kontaktirani za
potvrdu unetog termina

predstavljamo vam

centar za oftalmologiju i estetiku belloko

Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

dijagnostika
glaukoma

Najčešće se povezuje sa povišenim očnim pritiskom, ali je oboljenje sa velikim brojem faktora rizika.

Saznajte više
Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

plasma
metoda

Plasma metodom koja je bezbolna, minimalno invazivna postiže se zatezanje, uklanjanje kože, bez reza, krvi, ožiljaka.

Saznajte više
Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

prodajni
salon

U istom prostoru smo organizovali i specijalizovanu optičarsku radnju Belloko.

Saznajte više

Newsletter

Prijavite se i informišite se o aktuelnim ponudama
oftalmoloških i estetskih tretmana