Blog

Žuta mrlja

Žuta mrlja ili makula je deo mrežnjače koji je odgovoran za centralni vid. Nalazi se na očnom dnu i omogućava nam da imamo potpuno jasan vid. Iako je veličine 5,5 milimetara, u njoj se nalaze milioni receptornih ćelija, tako da svako njeno oštećenje dovodi do problema sa vidom.

Degeneracija (bolest) žute mrlje

To je oštećenje žute mrlje pri kom se javlja gubitak centralnog vida (čitanje) dok je periferni vid sačuvan. Najčešće se javlja kod starijih osoba kao zamućen i nejasan centralni vid koji se ne može korigovati naočarima. Bolest obično zahvata oba oka, ali je jedno oko uvek progresivnije. Degeneracija makule može imati dva oblika, tj. suvu i vlažnu formu.

Faktori rizika

Najčešće se javlja kao rezultat ukupnog procesa starenja, mada je utvrđeno da i genetika ima značajnu ulogu, pa s tim, može da se javi i kod mlađih osoba. Bolest se često javlja kod dijabetičara - dijabetična retinopatija. Oštećenja žute mrlje mogu se javiti kao posledica povreda, infekcija i zapaljenja. Drugi faktori koji imaju ulogu u nastanku bolesti su: gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, povišen krvni pritisak, pušenje i upotreba nekih lekova.

Suva forma degeneracije žute mrlje

Ovaj oblik sporo napreduje i potrebno je dosta vremena da osoba oseti simptome koji ugrožavaju svakodnevne aktivnosti. Ona se manifestuje u vidu depozita tačkastog oblika koja se nazivaju druze. Napreduje postepeno i mora stalno da se prati da bi se otkrio njen prelazak u vlažnu formu.

Vlažna forma degeneracije žute mrlje

Kod vlažne forme dolazi do rasta nenormalnih krvnih sudova na očnom dnu, pri čemu dolazi do curenja tečnosti ili krvi i do formiranja ožiljka. Simptomi oštećenja centralnog vida su mnogo značajnije izraženi.

Simptomi bolesti

Kod suve forme: Potreba za jačim svetlom prilikom čitanja, zamagljenost vida pri čitanju, otežano uočavanje detalja, problemi u adaptaciji svetlo - mrak.

Kod vlažne forme: Prave linije izgledaju talasasto, krivo ili isprekidano, gubitak centralnog vida (prazan prostor u tekstu), različita veličina predmeta na oba oka i različit intezitet i kontrast boja između oba oka.

Dijagnostika žute mrlje

Dijagnostiku podrazumeva kompletan oftalmološki pregled i snimanje očnog dna OCT-om. Kompletan oftalmološki pregled podrazumeva proveru dioptrije, oštrine vida, kao i merenje očnog pritiska i pregled strukture oka i stanja očnog dna uz širenje zenica. Potom se radi pregled OCT-om koji je neinvazivna, beskontaktna tehnologija koja daje visoku rezoluciju slike retine i sve njene poprečne preseke.

Lečenje bolesti

Suva forma se ne leči, ali se prepisuju vitamini za oči koji imaju ulogu da uspore degenerativne procese i da omoguće bolju ishranu i cirkulaciju u žutoj mrlji. Vlažna forma zahteva lečenje primenom anti VEGF injekcije. Ova forma se može usporiti i u određenom stepenu lečiti. Anti VEGF injekcije se primenjuju kod bolesti i oštećenja žute mrlje koja su posledica dijabetesa i drugih vaskularnih oštećenja.

zakažite
pregled ili tretman

Kontaktirajte nas:

Nakon slanja upita bićete kontaktirani za
potvrdu unetog termina

predstavljamo vam

centar za oftalmologiju i estetiku belloko

Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

dijagnostika
glaukoma

Najčešće se povezuje sa povišenim očnim pritiskom, ali je oboljenje sa velikim brojem faktora rizika.

Saznajte više
Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

plasma
metoda

Plasma metodom koja je bezbolna, minimalno invazivna postiže se zatezanje, uklanjanje kože, bez reza, krvi, ožiljaka.

Saznajte više
Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

prodajni
salon

U istom prostoru smo organizovali i specijalizovanu optičarsku radnju Belloko.

Saznajte više

Newsletter

Prijavite se i informišite se o aktuelnim ponudama
oftalmoloških i estetskih tretmana