Blog

Lepo i zdravo oko u svakom dobu

Da li ste znali da čak 90% informacija primamo preko čula vida? Iz tog razloga bi trebalo posetiti oftalmologa radi rutinskih pregleda i ranog otkrivanja bolesti oka uzrokovanih procesom starenja ili hroničnim bolestima (npr. dijabetesom, hipertenzijom ...).

Bolesti očiju mogu nastati u bilo kojem životnom dobu, ali su neke patološke promene češće posle 40. godine. Da bi se otkrile, neophodan je kompletan pregled oftalmologa koji podrazumeva proveru oštrine vida, utvrđivanje dioptrije, merenje očnog pritiska (Goldmanova aplanaciona tonometrija), kao i pregled prednjeg segmenta oka i očnog dna uz širenje zenica.

Mnoge bolesti oka mogu se efikasno izlečiti ako ih otkrijemo u ranoj fazi bolesti. Zbog toga je neophodno ići na redovne preglede kod oftalmologa bar jednom godišnje, uočiti potencijalne probleme i rešiti ih pre nego što dođe do oštećenja vida.

Uobičajene bolesti oka sa godinama

Presbiopija (staračka dalekovidost)

Da li ste primetili da otežano čitate sitna slova na etiketama proizvoda ili da odmićete novine/knjige/mobilni telefon da biste lakše pročitali tekst ili vam je zamoran rad za kompjuterom?

Kako oko stari, sočivo oka postaje sve tvrđe, što otežava fokusiranje na predmete u blizini. To predstavlja fiziološko slabljenje akomodacije (sposobnost oka da menja prelomnu moć). Ukoliko zanemarite ove promene u vašem vidu I ne nosite odgovarajuće dioptrijske naočare, doći će do Zamora oka I čestih glavobolja.

Katarakta

Da li imate utisak kao da gledate kroz prljavo staklo, zamagljen i nejasan vid, otežano gledanje pri slabijoj svetlosti i noću, promene u percepciji boja, duple slike i osetljivost na svetlost?

Katarakta ustvari predstavlja zamućenje sočiva oka pri starenju koje napreduje postepeno i dovodi do oštećenja vida, ali može dovesti I do njegovog gubitka. Katarakta pogađa oko polovinu ljudi u starosti preko 65.godine i njeno napredovanje ne može se zaustaviti lekovima. Lečenje se obavlja hirurškim putem kojim se zamenjuju zamućena sočiva.

Pored senilne katarakte postoje i: kongenitalna katarakta, sekundarna katarakta (najčešće nastaje usled dijabetesa ili korišćenja nekih lekova – kortikosteroida) i traumatska katarakta.

Sindrom suvog oka

Da li ste znali da se češće javlja kod žena, starijih osoba, dugogodišnjih pušača, osoba koje borave u prostorijama gde je suv vazduh ili u klimatizovanim prostorijama, a naročito posle dugog rada za računarom ili dugog boravka ispred TV ekrana? Nastaje usled smanjene proizvodnje suza I brojnim faktorima koji vode do manjeg broja treptaja oka.

Usled manjeg prirodnog podmazivanja, oči mogu da postanu preosetljive na svetlost, crvene, natečene, lepljive ili se može javiti prekomerno suzenje, pečenje, grebanje i/ili bockanje u oku. U zavisnosti od težine, simptomi se mogu lečiti pomoću kapi za oči koje simuliraju prirodne suze. Nemoguće je u potpunosti izlečiti sindrom suvog oka, ali tegobe mogu da se ublaže ili da prestanu.

Druga oboljenja oka povezana sa starenjem ili pratećim bolestima

Odvajanje zadnjeg staklastog tela (PVD)

Ukoliko dođe dopojava fleševa ispred oka, naglog gubitkajednog dela ili celog vidnog polja u vidu crne ili sive zavese, senke u perifernom vidu, kao i naglog pada vida, najverovatnije je došlo do odvajanja mrežnjače. Odvajanje mrežnjače (ablacija mrežnjače tj. ablacija retine) može prouzrokovati trajan gubitak vida i zahtevati laserski postupak ili operaciju za rešavanje problema. To je jedno od najhitnijih stanja u oftalmologiji.

Kod odvajanja staklastog tela obično se javljaju vizuelne smetnje u vidu bljeskova svetlosti, svetlosnog prstena na gornjoj strani centralnog vida ili izmaglice slične paučini.Najčešće se javlja kao rezultat starenja i kada postoji ekstremna kratkovidost. Javlja se čak kod 70 odsto osoba sa miopijom, posle 65. godine života.

Glaukom

Ovo oboljenje je bezbolno i često bez simptoma, ali dovodi do oštećenja očnog živca. Karakteriše ga povišen očni pritisak, čije normalne vrednosti se kreću od 10 do 21 mmHg. Bez lečenja, glaukom može dovesti do gubitka perifernog vida, a nekad I do slepila.

Kod akutnog glaukoma, usled naglog skoka očnog pritiska dolazi do iznenadnog gubitka vida, glavobolje, mučnine, povraćanja, crvenila i bola u oku. U rizične grupe za glaukom spadaju starije osobe, kratkovide osobe, osobe obolele od dijabetesa, kao i osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom za glaukom.

Starosna degeneracija makule (SDM)

Kod SDM najčešće se javlja osećaj da su predmeti poskočili kada se fokusiramo na njih. Predmeti se vide zamagljeno, nepravilnog su oblika, veličine i boja, a postoje i poteškoće u razlikovanju detalja. Javlja se i tamna ili zaslepljujuća tačka u centralnom vidu.

SDM dovodi do postepenog oštećenja centralnog vida koji je važan za oštro sagledavanje objekata i za aktivnosti poput čitanja i vožnje.

Postoje dva različita oblika: atrofični i eksudativni.Trenutno nije poznat lek koji bi sprečio razvoj senilne degeneracije žute mrlje. Smatra se da se zdravim načinom života, životom bez pušenja, uz adekvatnu ishranu i zaštitu od sunčevih zraka, kao i kontrolom krvnog pritiska, može značajno doprineti prevenciji ovog stanja.

Dijabetesna retinopatija (DR)

Javljaju se zamućenja u staklastom telu koja se vide u vidnom polju, gubitak dela vidnog polja koji nastaje zbog krvavljenja u oku, smanjenje „noćnog” vida, slabiji centralni vid (što se primeti prilikom čitanja) kada promene zahvate makulu (žutu mrlju).

Predstavlja jednu od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa jer ako se ne leči dovodi do oštećenja mrežnjače. Obično DR ne daje nikakve simptome sve dok bolest ne uznapreduje, odnosno ne dođe do potpunog gubitka vida. Zato je neophodno da se pravovremeno otkriju sve osobe sa dijabetesom i da im se obezbedi dobra regulacija šećera u krvi, kao i redovni oftalmološki pregledi.

zakažite
pregled ili tretman

Kontaktirajte nas:

Nakon slanja upita bićete kontaktirani za
potvrdu unetog termina

predstavljamo vam

centar za oftalmologiju i estetiku belloko

Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

dijagnostika
glaukoma

Najčešće se povezuje sa povišenim očnim pritiskom, ali je oboljenje sa velikim brojem faktora rizika.

Saznajte više
Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

plasma
metoda

Plasma metodom koja je bezbolna, minimalno invazivna postiže se zatezanje, uklanjanje kože, bez reza, krvi, ožiljaka.

Saznajte više
Belloko - centar za oftalmologiju i estetiku

prodajni
salon

U istom prostoru smo organizovali i specijalizovanu optičarsku radnju Belloko.

Saznajte više

Newsletter

Prijavite se i informišite se o aktuelnim ponudama
oftalmoloških i estetskih tretmana